Nu är det vår och nässlornas tid! Vad passar då inte bättre än en egengjord nässelsoppa? För er som har nässlor in på knuten eller på tomten som vi (!) är det bara att dra på sig ett par handskar, ta med saxen samt en bunke ut och plocka de spädaste nässlorna. De ska inte brännas heller när de är så små men just in case är det ju alltid bra med ett par handskar som skyddar. Undvik att plocka nässlor som står i ett dike intill en trafikerad väg, de kan vara fulla med avgaser som du sedan får i dig när du äter dem. När du kommer tillbaka med en full hink (det går ganska snabbt) så får du rensa dem. Koka upp en liter vatten till ca en liter nässlor och ha i ca 1-2 tsk salt. Låt dem koka eller förväll dem som det så fint heter i några minuter. Häll av vattnet, krama ur dem och använd dem direkt eller frys in dem för senare bruk. Jag gjorde som sagt en nässelsoppa som jag redde på vetemjöl och smör, hade i olika örtkryddor och lite buljong. När den fått koka upp en stund mixade jag ner den och till detta åt jag en ostsmörgås och klippte färsk gräslök från landet över. Mums!

Gott, nyttigt, vegetariskt, enkelt och väldigt naturligt!

På tal om nyttigt, nässlor är väldigt rika på c-vitamin och andra viktiga mineraler som är bra för oss. De är inflammationshämmande, bra för håret, vid eksem samt bland annat bra för blodet.

Så om du inte var övertygad om att ge dig ut på nässeljakt tidigare så borde du vara det nu!

Lycka till!

Jag gjorde förresten även en fantastisk pesto på nässlorna men den får ni receptet på längre fram.

Image

Advertisements