Det är snart EU- val och många viktiga frågor debatteras inför detta. En viktigt fråga som kommit upp på agendan är djurskyddsreglerna. I Sverige har vi bra djurskyddsregler om man jämför med en del andra Eu-länder. Det svenska förhållanden kan givetvis bli ännu bättre och visst är det så att de djur som är uppfödda med ett kravgodkännande har det allra bäst. Jämfört med många andra länder har svenska djur det dock förhållandevis mycket bra! I veckan gick en Ica-handlare i Göteborg ut och bojkottade danskt griskött som en protest mot de missförhållande grisarna lever under. Det är inte schyst att konkurrera om priset med ett land som inte låter sina djur ha en dräglig tillvaro. Därtill fick vi i veckan reda på att en dansk grisbonde insjuknat av den resistenta svinbakterien MRSA (meticillinresistenta gula stafylokocker) och blivit isolerad på sjukhuset på grund av smittan. Tidigare har en dött och fyra insjuknat av samma bakterie, något som forskaren tror kommer öka på grund av den mängd antibiotika som ges i fodret till både sjuka och friska djur(!) i Danmark. Siffror säger att under 2011 fick danska djur (inräknat gris, häst och ko )106 ton antibiotika, motsvarande siffra i Sverige var 11 ton. Danskarna skickade också för två år sedan 50 072 ton fläskkött till Sverige. Kött som såldes billigt i butik och som tyvärr hamnat på grillen i många svenska hem. När jag fick en antibiotikakur för ca ett år sedan mot en vanlig bakterie var läkaren tveksam till att skriva ut medicinen på grund av risken för antibiotikaresistens. Jag tycker det är bra att läkarna är restriktiva men som i mitt fall när det verkligen behövdes tycker inte jag det ska vara något frågetecken. Sätt hellre ett stort frågetecken på det dåliga och antibiotikafylldakött som importeras från Danmark varje år och prismässigt konkurrera ut det svenska!

Så sluta köp det dåliga danska grisköttet. Vi konsumenter har makt, se bara vad som hände med fairtradebananerna. Från att ha varit undangömda i ett hörn så är det nu oftast dem man möts av när kommer till fruktdisken!

Jag efterlyser en totalbojkott av det danska grisköttet tills de har förbättrat sina djurskyddregler så att de är i klass med de svenska!

Visst är du med?

 

Advertisements