Förra veckan var jag iväg på studieresa till Östergötland. Vi var en buss fylld med nyfikna smålänningar som ville ta del av “östergötländsk” matkultur och historik. Vi började med att besöka Åse som berättade om den historiska Rökstenen och dess runor från Vikingatiden. Därefter åkte vi vidare mot Tåkerns vandrarhem som serverade oss goda hemgjorda mackor och kaffe. Det var ett driftigt par som tagit över en gammal skola och gjort om det till ett vandrarhem och fik. De satsade mycket på ekologiskt och hembakt.  När vi hade promenerat Estelles stig vid det natursköna Naturum vid sjön Tåkern åkte vi vidare och besökte Hargs gård i Kisa som var ett riktigt spännande ställe. Här gjordes det marmelader i alla sorter och de var med i ett nätverk för lokal producerad mat kring trakten. Sedan besökte vi en nyöppnad butik vid namn Faster Olga i Asby (södra Östergötland) som har specialiserats sig på inredning och hantverk och sist men inte minst stannade vi till vid Brostorps gård och fick höra om ett företags gernerationsskifte och så klart smaka på deras goda ostkaka och egen producerade ostar. En riktigt härlig och lyckad dag! Jag kan varmt rekommendera ett besök till samtliga ställen.

Tack Östergötland för denna gång, vi ses igen!

ImageImageImageImageImageImageImageImage

 

Advertisements