Ofta när jag berättar att jag skriver om ekologisk, närproducerad och enkel mat får jag ofta frågan: Vilket ska man välja då?

Det är ingen lätt fråga att besvara eftersom det är mycket som beror på vartannat och även på vad du som person väljer att fokusera/stötta. Någon hävdar att om jag köper ekologiskt från andra länder så väljer jag bort den svenska och närproducerade maten och väljer jag svenskt så kan fodret vara importerat från världens alla hörn vilket påverkar miljön negativt. Kraven är dessutom inte detsamma hos konventionell odling som hos ekoodlare och sedan finns det EU-standard eko kontra svenska KRAV som har olika riktlinjer. Puh, det behövs ingen professor i kommunikation för att påtala att detta inte är en lätt nöt att knäcka och att olika information når olika människor. Därför blev jag så otroligt glad när jag hittade en artikel i SvD brännpunkt där författaren och matdebattören Gunnar Rundgren närmar sig denna debatt på ett väldigt smidigt sätt. Sammanfattningsvis hävdar han att du inte behöver ställa dessa två alternativ mot varandra för att i slutändan välja ett tredje mindre bra alternativ där inget av de ovannämnda kraven uppfylls. Läs hela artikeln här:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stall-inte-ekologiskt-mot-lokalt_3619770.svd  

Advertisements