Nu har den börjat, årstiden när man kan gå ut och hämta mat direkt ur skogens skafferi. Visst har vi det bra med allemansrätten som säger att vi kan plocka bär, svamp och annat gott i den skog vi befinner oss i? Säsongen har börjat och för mig innebär det nässelskörd. Jag har det extra lyxigt då jag har egna nässlor på tomten. Vissa kallar dem ogräs vilket jag inte alls förstår då de bland annat innehåller A, C, E,  och D- vitamin i kombination med en mängd andra hälsoeffekter. I år ska jag för första gången testa att torka dem för senare bruk. Visserligen kan det vara skönt att inte ha dem på hela tomten. Har du mycket av dem så kan du begränsa dem till en del för att sedan gå dit och skörda med jämna mellanrum. Har du dem inte på tomten? Ut och plocka i skog och mark men undvik vägdiken eller nära gödselstacken! Det första jag brukar göra är en nässelsoppa med kokta ägg men det som jag tycker är allra godast är att göra egen nässelpesto. I år var jag inte riktigt med när de allra första späda skotten på nässlorna kom men det gjorde inget för peston, den blev lika god ändå. Så här gör jag min nässelpesto:

Plocka ca en liter nässlor (med handskar)

Förväll (koka upp dem i 5-10 min i en stor kastrull)

Sila av vattnet och spara det för att använda som växtnäring

Tryck ut det sista vattnet ur nässlorna och lägg dem i en matberedare

Ha i tre vitlöksklyftor, 1,5 dl västerbottenost med 1,5 dl olivolja och 1,5 dl skalad mandel

Smaka av med peppar och salt

Supergott till nykokt pasta med några bitar soltorkad tomat, basilikablad och flingsalt.

Lycka till o trevlig helg!

bild-46  bild-47bild-45

 

Advertisements