I onsdags var jag ute och åt på en restaurang i Jönköping. Ett café/ restaurang som har mycket “ekotänk” och hållbarhetskänsla. Därför blev jag väldigt förvånad när jag frågade om fläskfilén de serverade var svensk och fick (efter långt tid och diverse “kollande”) ett nej till svar. Ägaren som kom ut och berättade det för mig såg en aning generad ut när han gav mig svaret. “Ojdå”- svarade jag och la till att jag då ville ha något annat. Jag rekommenderade dem att ta in svenskt kött. Även om priset skulle bli en aning högre är jag säker på att kunderna skulle bli nöjdare över att ha beställt kött från ett djur där djurskyddsreglerna är bättre och antibiotika- användningen lägre. Resturangägaren lovade att de skulle kolla på det. Ibland känner jag mig som “Buttra Berit” men jag vet att det har effekt och i kombination med att jag endast väljer svenskt- och då helst ekokött så måste jag fråga. Någonstans kände jag dessutom glädje när kunden efter mig nickar instämmande mot mig och ägaren och säger att “Det är en viktig fråga”. Ju fler vi är som frågar och bryr oss desto mer måste restaurangerna ta hänsyn och tillgodose efterfrågan.
Dagens uppmaning lyder därför: Våga fråga vart köttet du ska beställa kommer ifrån!

Advertisements